Galleri

Richard Hobert berättar om sin nya roman som snart har premiär på filmduken på Kiviks Bio!

Det blev en mycket välbesökt och trivsam mingelkväll på Kiviks Bio fredagen den 4 oktober 2018 då regissören,  författaren och kiviksbon Richard Hobert stod i centrum i foajén på bion och tog emot besökarna. Richard Hobert berättade med inlevelse om sin nya roman ”Fågelfångarens son” som just utkommit. En bok som också ligger som grund för filmen med samma namn som kommer att ha premiär i februari 2019 på Kiviks Bio!

Glad medlemskväll med ”Bombi Bitt och jag”! 

Kiviks Bio fylldes till sista plats på onsdagskvällen den 19 september 2018 när medlemmarna i Byalaget på Kivik och Kulturföreningen Bernadotte på Kivik bjöds på en nostalgiupplevelse med filmen ”Bombi Bitt och jag”. Filmen spelades in i bl a Kivik och baseras på TV-serien från 1968 då Stellan Skarsgård fick sitt stora genombrott. I publiken fanns flera kiviksbor som medverkade i filmen som statister och som berättade om sina oförglömliga upplevelser.

Populär ungdomsfestival fyllde bion!

Ungdomsfestivalen på Kiviks Bio 19-20 juli 2018 blev som vanligt ett populärt evenemang som lockade flera hundra besökare, både barn, föräldrar och morföräldrar.  Torsdagens första film ”LasseMajas detektivbyrå-Det första mysteriet” var fullbokad varför ytterligare en föreställning sattes in. Sedan följde ”Isle of Dogs” på eftermiddagen. Fredagen inleddes med ”Den otroliga historien om det jättestora päronet” .  Festivalen avslutades med ”Love Simon”. Ett uppskattat inslag är frukostpåsen som delas ut till alla som kommer på morgonfilmerna.

Nostalgikväll med Kiviksamatörerna

Det blev en uppskattad och välbesökt nostalgikväll på Kiviks Bio på torsdagskvällen den 28 juni när Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Bio och Café Sågmöllan bjöd in till en tripp tillbaka till 1958 då den sista revyföreställningen uppfördes på Kiviks Bio. Välkända Kiviksprofiler presenterades av Stenolof Olsson som själv spelade med i flera revyer. Övriga medverkande profiler var Göte Ericson som tillsammans med John Pohlman sjöng och spelade välkända kupletter. Även Mats Uppvik och Katarina Tarkman framförde en duett ackompanjerad av Ulrika Norman.

 

Uppskattad Sing Along med
MAMMA MIA!

Medlemskväll i sommarvärme
med mingel och musikaltema

Bion fylldes av entusiastiska medlemmar på onsdagskvällen den 16 maj som njöt av premiären från en inspelning av ett liveframträdande på Dominion Theatre i London av ”An American in Paris”. Musikalen är inspirerad av filmklassikern med Gene Kelly och Leslie Caron som utspelas i Paris direkt efter andra världskriget. Kivikspubliken fick uppleva George och Ira Gershwins mest tidlösa melodier. I pausen blev det ett familjärt mingelmys med tilltugg och svalkande dryck i sommarvärmen.

Årsmöte med korvgrillning
och invigning av Mats Terrass!

Ett 30-tal medlemmar i Kulturföreningen Bernadotte på Kivik slöt upp till årsmötet lördagen den 24 mars 2018 på Kiviks Bio. Vid årsmötet konstaterades bland annat att den positiva utvecklingen för biografen fortsatte under 2017. Ekonomin är mycket god och medlemsantalet vid årsskiftet uppgick till 676 personer. Under 2017 genomfördes 124 föreställningar med film, direktsända operaföreställningar och konserter som lockade drygt 6 000 personer till biografen. Efter förhandlingarna var det dags att med korvgrillning inviga den nya uteplatsen som döpts till ”Mats Terrass”, efter initiativtagaren Mats Uppvik.

  
 Gunnel Lönnkvist avtackades för sin mångåriga insats i styrelsen av Erik Eriksson. 

 
En stolt Mats Uppvik framför terrassen som fått hans namn. Leif och Tuuli grillade korv.

 
Den nya terrassen fylldes med glada och korvsugna medlemmar efter årsmötet.

Unik filmupplevelse på Kiviks Bio
med svartvit stumfilm och pianist!

Besökarna på söndagskvällen den 4 februari fick vara med om en mycket annorlunda filmupplevelse. Då visades den klassiska svartvita stumfilmen ”En kvinnas mysterium” från 1928 av danske mästerregissören Carl Theodor Dreyer. En restaurerad film som bygger på Jeanne d´Arcs sista dagar. Kvällens höjdpunkt var den danske pianisten Ronen Thalmay som med ett suveränt pianospel ackompanjerade filmen. Ett framträdande som väckte stor uppskattning hos publiken.

                 
 

 

Aktuellt miljömöte på Kiviks Bio:
”Så ska vi rädda Hanöbukten!”

Kiviks Bio fylldes till sista plats lördagen den 27 januari när forskare och representanter för olika myndigheter träffades för ett informationsmöte och debatt hur man tillsammans ska kunna agera för att rädda den svårt miljödrabbade Hanöbukten.
Arrangörer för mötet var Kiviks Museum, World Maritime University, Kiviks församling, Byalaget på Kivik, Kiviks Bio, Lions, Studieförbundet Vuxenskolan och Ålakustens Kulturarvsförening.

 

 

Julafton med Ferdinand och Tomten!

På julafton 2017 fylldes salongen på Kiviks Bio med förväntansfulla barn och vuxna för en stunds avkoppling innan julfirandet. I år visades den nyinspelade filmen  ”Tjuren Ferdinand”.  Filmen visades både kl 10.00 och 12.00 p g a det stora intresset! Ferdinand är den klassiska berättelsen om den stora tjuren med stort hjärta som hellre luktar på blommor än stångas med andra tjurar. Självklart blev ”Tomten Sven” populär med sin godisbricka.

Nygammal klassiker fyllde Kiviks Bio!

Premiären på nyinspelningen av Agatha Christie-klassikern ”Mordet på Orientexpressen” på fredagskvällen den 24 november 2017 lockade kivikspubliken som ställde upp mangrant och fyllde biosalongen till sista plats. Det krävdes även en extraföreställning på måndagen den 27 november för att ge fler möjlighet att få se filmen.

          

           

Fullsatt premiär på svensk komedifilm!

Premiärkvällen den 10 november 2017 på den svenska komedin ”All inclusive” med bl a Suzanne Reuter i huvudrollen fyllde Kiviks Bio till sista plats. Även extraföreställningen på måndagskvällen lockade många besökare till bion.

Premiär för Radiobio på Kiviks Bio!

På fredagskvällen den 6 oktober var det premiär på Kiviks Bio för ”radiobio”. Ett evenemang till förmån för Världens barn i samarbete med Radio P4 Kristianstad. Publiken fick lyssna till  den uppmärksammade radiodokumentären ”Saknad”  som gjorts av journalisten Linda Everéus på Radio Kristianstad. Dokumentären handlar om ett försvinnande på Österlen, där Gunnar cyklade hemifrån och försvann.  -Det är första gången vi anordnar radiobio på Österlen och det var roligt att kunna ha den här lyssningen just i Kivik, eftersom det var på Stenshuvud som det hände, säger Linda Everéus som tillsammans med kollegan Anna Maris presenterade dokumentären.

 

                            

Medlemskväll med film och mingel!

Det blev en härlig filmkväll på Kiviks Bio fredagen den 1 september när medlemmar i Byalaget på Kivik och Kulturföreningen Bernadotte på Kivik samlades för att umgås och se  film. Valet föll på den klassiska filmen från 1982 ”Den enfaldige mördaren” skriven och regisserad av Hans Alfredson.

 

 

                                              

 

Populär The Square fyllde bion både på
premiären och på extravisningarna!

Det blev rusning till Den Guldpalmsbelönade  ”The Square” av Ruben Östlund på biograferna runt om i landet. Kiviks Bio fylldes till sista plats både på premiärkvällen fredag 25 augusti, vilket ledde till två fullsatta extravisningar måndag 28 augusti och tisdag 29 augusti.

 

             

Medlemsdag med Milos Forman-tema

Det blev en lyckad heldag torsdagen den 10 augusti för medlemmarna i Kulturföreningen Bernadotte på Kivik när man samlades på Kiviks Bio för att se tre filmer av Milos Forman, äta lunch diskutera film och mingla i solskenet utanför bion. Samtalen leddes av Michael Tapper, kritiker på Sydsvenskan, och filmvetaren Anders Alfe.

                 

                             

Festlig Ungdomsfestival på Kiviks Bio!

Ungdomsfestivalen den 20-21 juli 2017 på Kiviks Bio blev även i år en populär aktivitet som lockade både barn och föräldrar till bion. Det smakade bra med frukost på bion vid morgonfilmerna Pingvinresan 2 på torsdagen och Klas Klättermus på fredagen innan det var dags att bänka sig igen på eftermiddagsfilmerna Apornas Planet- striden och Spiderman Homecoming.

 

 

Filmfest under äppelträden i Kivik!

Som vanligt blev det stor fest när SFS (Sveriges Förenade Filmstudios) kom till Kiviks Bio och samlades till evenemanget ”Film under äppelträden” . Under helgen 20-21 maj var det dags igen – för femtonde året! Sju filmer hann man med och solen sken från en klarblå himmel när de 100 deltagarna samlades för fikapaus vid bion och lunch på stranden.

 
Jannike Åhlund, en av regissörerna till ”Citizen Schein”, samtalar med Filmrutans redaktör Marika Junström. Sedan blev det film för hela slanten, men också fikapaus i solskenet.

           

 

Cowboy och praliner på medlemskväll

Medlemskvällen på Kiviks Bio den 15 maj innehöll både choklad, praliner och film.
I centrum stod Kiviks egen ”Cake Cowboy” – Markus Lundqvist som berättade om sin passion för choklad, tårtor och desserter. Markus har bland annat medverkat i ”Dessertmästarna” på TV. Kvällen avslutades med Lasse Hallströms Oscarsnominerade och hyllade kärleksfilm ”Chocolat” från 2000 med Johnny Depp,Lena Ohlin och Peter Stormare.

             

                

 

Årsmöte i vårsol för Kiviks Bio

Årsmötet den 1 april 2017 på Kiviks Bio lockade ett 20-tal medlemmar som i vårsolen kunde konstatera att säsongen 2016 blev ett nytt framgångsrikt år för bion. Totalt genomfördes 124 föreställningar som drog hela 5 916 besökare! De 13 direktsända evenemangen med opera, balett, musikal och konsert lockade 651 besökare. Vid årsmötet framkom bl a att både ekonomin och framtidstron är god för Kulturföreningen Bernadotte på Kivik som äger och driver biografen.


Styrelsen omvaldes i sin helhet och består av   Anita Egerius och Anders Alfe avtackades för
fr v Åke Bergholm, Marit Gemmel,                           sina insatser i filmsättargruppen.                      
Ann-Charlotte Hagelin, Gunilla Nilsson, Kristina
Rosenkvist, Gunnel Lönnkvist och Erik Eriksson.

Mats Uppvik och Erik Eriksson i samspråk.  En fika i vårsolen före årsmötet smakade bra.

Sara Broos mötte publiken i Kivik
med kritikerrosad dokumentär

Filmaren och regissören Sara Broos hyllades med applåder på Kiviks Bio på söndagskvällen den 8 januari efter visningen av hennes dokumentärfilm ”Speglingar”. En film som med stor ömsinthet och värme skildrar förhållandet mellan Sara och hennes mor, konstnären Karin Broos. Efter visningen deltog Sara Broos i samtal med publiken om filmen där hon berättade om hur dokumentären växte fram.


Anders Alfe i Kiviks Bios filmsättargrupp ledde samtalet med Sara Broos efter visningen.

   

Kul på bion tyckte barnen i Kivik!

Fredagskvällen den 11 november blev en riktig festkväll på Kiviks Bio när barn från bland annat Fritidsgården hade bokat hela biografen för en spännande filmupplevelse.

dsc_0020        dsc_0012

dsc_0015     dsc_0013

dsc_0016                                      dsc_0011

 

Don Giovanni värmde på Kiviks Bio!

Medan regnet och blåsten drog fram över Kivik fylldes biosalongen till sista plats på lördagen den 22 oktober. Det var direktsändningen från Metropolitanoperan i New York av Mozarts ”Don Giovanni” som lockade publiken. I en av de bärande rollerna återfanns den svenska operastjärnan Malin Byström. I pausen serverades som vanligt ett utbud av hemmagjorda snittar och bakverk, vilket värmde i höstrusket.

images-1                                                      images-2

dsc_0174 dsc_0178
dsc_0177  unknown-1

Äppelkriget lika populär som 1971!

Samtidigt som regnet vräkte ned över Kivik strömmade folk till Kiviks Bio på söndagseftermiddagen den 2 oktober och fyllde salongen till sista plats. Den gamla klassikern från 1971 av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson kändes lika aktuell nu som när den hade premiär. Vid årets Äppelmarknad i Kivik tilldelades också Hasse Alfredsson det ärofyllda priset ”Guldäpplet” vilket gav filmen extra aktualitet. Publiken trängdes i foajén och inne i salongen där kaffe och hembakade äppelkakor serverades.

dsc_0173 dsc_0168

dsc_0172 dsc_0164

dsc_0163 dsc_0165

 

Magisk Madama Butterfly fängslade

images-2                        images-3
Direktsändningen från MET på Kiviks Bio lördag 2 april fyllde hela biosalongen!

DSC_0069 DSC_0082
Pensionärsuniversitetet från Kristianstad kom med 46 medlemmar i egen buss till föreställningen på Kiviks Bio.
DSC_0079    DSC_0072  images-1
DSC_0076 DSC_0077 (1)

Tuuli, Gunnel och Leif fanns som vanligt på plats och dukade upp läckerheter i pausen.

2015 års kulturpristagare i Simrishamns kommun

Borrby Biografförening och Kulturföreningen Bernadotte på Kivik, Kiviks bio tilldelas Simrishamns kommuns kulturpris 2015 för sina gärningar med att bredda kulturutbudet i Simrishamns kommun och öppna byarna mot den stora världen med livesändningar från Metropolitan Opera i New York. Föreningarna samarbetar kring kulturfilmdagar med regissörsbesök, samverkar med andra verksamheter samt ordnar seniorbiovisningar. Båda föreningarna driver sina biografverksamheter i nästan hundraåriga lokaler i Borrby och Kivik, något som i sig kan ses som en kulturgärning.
CIMG9275 dip-ros
Kulturpriset delades ut på nationaldagen i Brunnsparken. Åke Bergholm och Erik Eriksson från Kiviks Bio flankerar Annika Westergren, Borrby Bio.

 

 
 

Kommentarer inaktiverade.